Webkamerák

Az ember alapvetően kíváncsi élőlény. Érdekli, hogy mi történik körülötte a természetben, kérdéseire folyamatosan válaszokat vár. Szerencsére a technika bámulatos fejlődősével egyre több és több lehetőségünk adódik betekinteni a minket körülvevő világ legrejtettebb történéseibe úgy, hogy közben a természet mindennapjait nem zavajuk meg.  Webkameráink segítségével bepillantást nyerhetsz a természet mindennapi életébe: akár veszélyeztetett fajok egyedeinek szokásait is megfigyelheted valós időben, 24 órán át. Az infrakameráknak köszönhetően pedig lehetőséged van az éjszakai állatok megfigyelésére is, anélkül, hogy megzavarnánk őket. Medvebocsokat látni játék közben, sasok és rókák élelemért vívott harcát nyomon követni rendkívüli dolog. Az utóbbi években számos faj élőhelyét mutattuk meg és kameráink sok esetben segítették a természetvédelmi őrök munkáját.

A Filmdzsungel Stúdió több éves telepítési és üzemeltetési tapasztalattal a háta mögött vállalja akár napelemről is működtethető  webkamerák teljeskörü megvalósítását a tervezéstől a kivitelezésen át a folyamatos üzemeltetésig.

 

 

Medveles kamera a Hargitáról

A Hargita hegy lábánál természetfilmesek éjjel és nappal egyaránt üzemelő kamerát helyeztek üzembe. Az élőhely az európai nagyvadak egyik utolsó menedéke, a szarvasok és vaddisznók mellett jó eséllyel bukkanhat fel barna medve, vörös róka vagy akár a farkas és hiúz. A kamera kihelyezésével a természetfilmesek ezen sokszor félreértett, és méltatlanul üldözött élőlényeket akarják közelebb hozni a nagyközönséghez. Hogy távol tartsák a nagyaragadozókat a közeli településektől, és csökkentsék az esetleges vadkárt, a kamera látóterében egész éven át rendszeres etetésre kerül sor, így még nagyobb az esély rá, hogy az élő közvetítés nézői nagyvaddal találkozhatnak.

Rétisas fészekkamera DINPI

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található ártéri erdőben került kihelyezve az a fészekkamera, amely egy rétisas pár életébe enged betekintést. Ez a nagytestű markáns megjelenésű ragadozómadarunk a század közepén, a fólyószabályozás következtében, erősen megritkult, kevesebb mint 15 párra csökkent. A sikeres természetvédelmi intézkedéseknek köszönhetően azonban mára már több mint 200 költő pár él hazánkban és az állomány növekvő trendet mutat. Bár a faj védelmét a természetvédelmi törvény is biztosítotja, az illegális mérgezés és a szigeteletlen elektromos távvezetékek még mindig tizedelik az állományt. Zavarásra érkeny faj, ezért a fészek többszáz méteres körzete decembertől júliusig teljes háborítatlanságot igényel. A tojásokat olykor már decemberben lerakják és a fiókák ( június-július környékén hagyják el a fészket. A rétisas (Haliaeetus albicilla) természetvédelmi értéke 1 000 000 Ft.
A kiépített rendszert a  “Duna ártéri élőhelyeinek helyreállítása” című Life Természet pályázat támogatta (LIFE14 NAT/SK/001306)

Rétisas fészekkamera DDNPI

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság egyik fő célkitűzése hazánk természeti gazdagságának bemutatása, valamint az emberek figyelmének felhívása Magyarország természeti örökségének, értékeinek védelmére. A bemutatás és ismeretterjesztés egyik legnépszerűbb és leglátványosabb módja az állatvilág webkamerás online megfigyelése. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság úgy gondolta, hogy egy olyan fajt választ ilyen bemutatás céljából, mely szépségében, nemességében közel áll az emberek szívéhez, mindemellett ritkasága és óvatossága miatt még a szakemberek számára is nehezen kutatható. Így döntöttünk hazánk legnagyobb ragadozó madara, a rétisas mellett. Nemzeti Parkunk egyik zászlós faja a fokozottan védett rétisas (Haliaetus albicilla), melynek legerősebb kárpát-medencei állománya éppen működési területünkön, a Dél-Dunántúlon található.

Kuvik fészekkamera

A kuvik (Athene noctua) kis testű, fokozottan védett bagolyfajunk. Viszonylag gyakorinak mondható. Jellemzően a nyíltabb élőhelyek madara. Legelők, kaszálók, állattartó épületek közelében él az állomány nagyobb része, de lakóterületeken is megtalálható. A kuvikodú Tiszalökön, kisvárosias/falusias környezetben található, egy lakóépület padlásán, kifejezetten erre a célra kialakított lyuk mögött. A nagy kiterjedésű kertek, a helyenként még meglévő háziállattartás, a nyírt kerti gyepek itt táplálékban gazdag élőhelyet biztosítanak számukra, amit az is bizonyít, hogy 2017-ben 6 fiókát röptettek és idén is 6 tojást raktak. Ez a kuvikoknál nagy fészekaljnak számít. Táplálékuk lehet minden, ami él és mozog az 1 centis rovar és egy nagyobb süldőpatkány között.

A kamera kihelyezéséhez és az élő adás létrejöttéhez Zsiros Sándornak köszönjük a segítséget!

Füleskuvik kamera

Egy kevésbé ismert bagolyfaj, a füleskuvik (Otus scops) költési és fiókanevelési időszakának a bemutatására vállalkoztunk ebben az évben is. A füleskuvik az egyetlen vonuló bagolyfaj Európában, a telet Közép- és Nyugat-Afrikában tölti, ahonnan általában április elején térnek vissza. Ennek a kicsiny bagolynak (kb. rigó nagyságú) a költési szokásairól és táplálkozásáról a többi bagolyfajhoz képest kevesebb ismeret áll rendelkezésre, így a nagyközönség számára történő élő webkamerán keresztüli bemutatása mellett bízunk benne, hogy számos új ismerettel gazdagodunk ezeken a területeken is.

Szalakóta kamera

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, a Borsodi-Mezőség Tájvédelmi Körzetben, pusztai környezetben helyeztük ki ezt a fészekkamera rendszert, egy mesterséges odúhoz, melynek segítségével egy szalakóta pár fészkelését követhetjük nyomon a tojásrakástól, a fiókák kiköltésén, felnevelésén át a remélt sikeres kirepülésig. Ezt a csóka nagyságú, rendkívül attraktív megjelenésű madarat a magyar puszták ékköveként is jellemezhetnénk. Feje, nyaka, és hasoldala égszínkék, háta gesztenyebarna. Röptében jól látszanak kék és lila szárnyfedői és az ezekkel kontrasztos fekete evezőtollak. A nemek hasonlóak, de költési időszakban a hím kék színe élénkebb, a farkcsík ibolyás színe erősebb, kiterjedtebb.

Vörös vércse

A vörös vércséket a magas épületek vonzzák a városba. Számukra házaink, mint hatalmas sziklák, potenciális költőhelyek. Költéshez olyan párkányra vagy üregre van szükségük ahonnan a tojások nem gurulnak le. Vércse fészek lehet például egy szimpatikus balkonláda is a 8. – 10. emeleten. Ha ráadásul egy pockokban gazdag rét is van a közelben, akkor semmi sem hiányzik a szerelem beteljesedéséhez. A balkonláda tulajdonosa pedig különleges élményben részesül: egy szép sólyomféle mindennapjait követheti a reggeli kávézás közben. A pesti után Budán is beindult egy vércse-webkamera ami a Magyar Madártani Egyesület önkénteseinek is nagy segítség a megfigyelésben. A városban több helyen is költ még e faj. Jelenlétének bejelentésével a védelmüket segítheti bárki:
Morandini Pál 06 20 261 99 64

Ürge kamera a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkból

Új szolgáltatást indít el a Balaton-felvidéki Nemzeti Park: bekamerázták a tihanyi Belső tó partján élő ürgék lakóhelyét, a kamerák révén bepillantást kaphatnak az érdeklődők az állatok életébe. A Belső-tónál lakó ürge kolónia életét szeretné közönségbarát módon bemutatni a Balaton-felvidéki Nemzeti Park. Az élőképek mellett korábban rögzített videó felvételeken is meg lehet lesni az ürgéket, miként bújnak el például egy kutya elől.

Vadlúdles élőben Tatáról

Tata a „Vizek Városa” méltán tekinthető a „Vadludak Városának” is, hiszen Európában ez az egyetlen olyan város, amelynek közepén rendszeresen vadludak tízezrei gyülekeznek. A valóban egyedülálló adottságú Tatai Öreg-tó ezért is kiváló helyszín ahhoz, hogy a városi környezetben szinte csak itt látható vadludak életébe bepillantást nyerjünk.

Téli madáretető

Fővárosunk kellős közepén, a zöldövezeti II. kerületben egy társasház kertjébe a természetfilmesek kamerát helyeztek üzembe, azzal a céllal, hogy a téli időszakban az etetőkön látható mókusokat figyelhessük meg. Az európai mókus, közönséges erdeimókus vagy vörös mókus (Sciurus vulgaris) az emlősök (Mammalia) osztályának a rágcsálók (Rodentia) rendjébe, ezen belül a mókusfélék (Sciuridae) családjába tartozó faj.

html

playlist="https://www.youtube.com/watch?v=e3dVDn1A4C8&list=RDe3dVDn1A4C8"playlist="https://www.youtube.com/watch?v=e3dVDn1A4C8&list=RDe3dVDn1A4C8"
Phone: +36 70 466 8700
Fax: +36 70 466 8690
Gábor Áron utca 62/B
1026 Budapest